Na prvé dve etapy rekonštrukcie námestia žiadajú 1,4 milióna eur

18.05.2009 Stropkov

Stropkov 18. mája (TASR) – Na revitalizáciu Námestia SNP v Stropkove plánuje tamojšia samospráva využiť nenávratné finančné prostriedky v sume 1, 4 milióna eur (42, 18 milióna Sk), ktoré chce získať z eurofondov ...
Hovorca Mestského úradu v Stropkove Imrich Makó dnes informoval TASR, že zastupiteľstvo v tejto súvislosti vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte spoluúčasť vo výške päť percent z oprávnených nákladov na realizáciu zámeru.
Prípravou na komplexnú rekonštrukciu námestia sa začala stropkovská samospráva zaoberať už v minulom roku, keď rozbehla proces majetkovoprávneho usporiadania dotknutých pozemkov. Vlastníkmi parciel sú okrem mesta aj štát a ďalšie fyzické osoby. Vzhľadom na to, že vedeniu mesta sa dosiaľ nepodarilo dohodnúť so všetkými majiteľmi v celom priestore námestia, realizáciu zámeru rozdelili do štyroch etáp. Žiadosť o nenávratnú finančnú dotáciu sa z tohto dôvodu týka iba prvých dvoch.
Projekt podľa dokumentácie zahŕňa úpravu verejných priestranstiev a zelene, výstavbu a rekonštrukciu verejného osvetlenia, chodníkov, cyklistických trás a obnovu miestnych komunikácii vrátane dopravných subsystémov. V neposlednom rade by na námestí chceli vybudovať aj novú fontánu.
Podľa vedenia mesta by realizácia tohto projektu mohla zásadne podporiť hospodársky a sociálny rozvoj celého regiónu. Samospráva predpokladá, že po ukončení rekonštrukcie sa zvýši atraktivita prostredia v centrálnej mestskej zóne, čo môže mať výrazný vplyv na turistický ruch, pretože mesto leží na hlavnom cestnom ťahu smerom do Poľskej republiky.
V prípade úspešného prijatia žiadosti by sa s výstavbou mohlo začať už na jar budúceho roka. Treťou etapou revitalizácie zóny sa bude mesto zaoberať až po usporiadaní ďalších pozemkov. Poslednú fázu chcú rozbehnúť po ukončení archeologického prieskumu, ktorý chcú uskutočniť v rámci cezhraničnej spolupráce s poľským partnerom.
 

Vyberte región